Menu
Blog / Duurzaam leven

Laten we samen 2021 duurzaam starten

groen leven

Inmiddels zitten we alweer in week twee van 2021. Na een bewogen jaar waarin vooral Covid-19 centraal stond keek iedereen uit naar 2021. Maar dit jaar starten we midden in een lockdown en blijven de besmettingen helaas nog steeds stijgen. Het jaar begon daarom rustig en zonder grote spetterende vuurwerkshows! Wij vierden oud en nieuw met vrienden en konden om 12 uur toch nog even genieten van wat vuurwerk in de wijk verderop. Nouja genieten…ik ben zelf voorstander van het vuurwerkverbod. Niet alleen scheelt het vuurwerkslachtoffers (ja ik was ‘s nachts in het ziekenhuis en het was erg rustig) het is ook zeker beter voor het milieu. De luchtvervuiling tijdens oud & nieuw blijkt behoorlijk hoog te liggen door de fijnstofdeeltjes die in de lucht komen. Daarnaast is het natuurlijk ook beter voor het vuurwerkafval wat vaak in de natuur terecht komt. En herinner je het filmpje nog van Rome waarin honderden vogels zijn gestorven door het vuurwerk. Voor mij dus genoeg redenen om voor een vuurwerkverbod te zijn. En begrijp me niet verkeerd ik vind vuurwerk erg  mooi en keek er altijd naar uit. Maar dit weegt niet op tegen de nadelen voor het milieu. Als je meer wilt lezen over het effect van vuurwerk op het milieu kun je bijvoorbeeld hier meer vinden. Want ik wijk af van het doel van deze blog.

De start van een nieuw jaar is namelijk ook voor vele de start van goede voornemens. Zo ook voor mij. Na een zwangerschap afgelopen jaar wil ik natuurlijk mijn zwangerschapskilo’s kwijt (en een paar extra graag…), meer bewegen (anderhalf uur in 2021 en een val van de trap gooit al roet in het eten) en wil ik duurzamer gaan leven. Dat laatste bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Want ja duurzamer leven, hoe doe je dat nu? In mijn vorige blog schreef ik over wat is duurzaam nu eigenlijk en wat het voor mij betekend; zorgen dat onze aarde nog lang bewoonbaar blijft zodat niet alleen onze kinderen en kleinkinderen een mooie toekomst hebben maar ook de generaties daarna. Qua duurzaam wonen zitten we al best goed, we hebben een grondwarmtepomp, zonnepanelen en rijden elektrisch maar hier is vast nog meer in te verbeteren en daar start ik snel een zoektocht naar. Verder dacht ik dat ik goed bezig was met het scheiden van afval maar ik kwam erachter dat het veel beter is om afval te verminderen. Elke dinsdag hang ik netjes mijn plastic zakken aan de lantaarnpaal. Ik verbaas me er dan over hoeveel zakken er dan hangen. Het verminderen van plastic is dus een mooi doel voor komend jaar. En daarnaast wil ik meer gebruik maken van producten die minder belastend zijn voor het milieu. Ook ga ik de uitdaging aan om een half jaar geen nieuwe kleren te kopen. #thenobuychallenge. Dat vind ik nog wel een heftige maar het is goed om er eens bij stil te staan of ik zoveel kleren eigenlijk wel nodig heb.

Al met al kijk ik er naar uit om komend jaar mijn leven om te gooien en duurzamer te gaan leven. Doe jij met me mee en ga je ook voor een duurzamer 2021?

There is no planet B

nl_NLDutch